Návaly horka,nové životní role, bylinky

Některé ženy projdou klimakteriem bez větších potíží, zatímco jiné v období klimakteria doslova trpí. Poměrně častou potíží v období menopauzy jsou návaly horka. V různé intenzitě se objevují asi u 75 % žen v přechodu, mohou být absolutně nepředvídatelné nebo se naopak začnou objevovat s vteřinovou pravidelností, trvají několik sekund nebo celé minuty. Ač není znám přesný mechanismus vzniku návalu horka, je velmi pravděpodobné, že jde o snahu těla vypořádat se s hormonální nerovnováhou, konkrétně s výkyvem hladiny estrogenu. Mezi další příznaky této hormonální nerovnováhy řadíme poruchy spánku, potíže s krevním oběhem, bušení srdce, vysychání kůže a sliznic, výkyvy nálad, osteoporóza, únava, přecitlivělost.

Jelikož jde o projev organismu, který je nepředvídatelný, neznámý a působí nám dosti velké nepříjemnosti, je dobré vědět, že bylinky mohou právě v této oblasti výrazně pomoci. Návaly horka se mohou z mé zkušenosti snížit či úplně vymizet.

První bylinkou je Jetel luční. Jde o fantastický přírodní prostředek na regulaci hladiny estrogenů. Jetel nám pomůže nejen s návaly horka a pocením, ale také se sníženou funkcí tvorby kostní tkáně, slabé a křehké sliznice, problémy se spánkem a dalšími příznaky snížené hladiny estrogenu. Jetel luční by se však neměl užívat při zhoubných nádorech pozitivních na receptory estrogenů, ale i při nezhoubných nádorech , jejichž růst podporují estrogeny, například když měla žena v minulosti myomy.

Další bylinka, která nám může pomoci při návalech horka je Šalvěj lékařská. Šalvěj lékařská nám doplní nejen potřebné estrogeny pro zmírnění návalu horka, ale posílí nás také jako člověka, jako ženu, která má  zvládnout zase nové životní role. Role, které nejsou spojeny jenom s péči o naše děti a ostatní. Dává nám sílu a odvahu najít samu sebe, s tím co opravdu chceme a co již v životě nechceme. Na co máme sílu, a na co už ne. Poskytuje nám odvahu vymezit si svoje hranice a mít v „našem území“ jen věci, lidi, činnosti..atd., které jsou pro nás v životě důležité, které nám přináší potěšení a naplňují naši podstatu života.

Už nás nezajímá co si myslí a říká naše okolí, my jsme SAMY SEBOU. A že se u toho někdy zapotíme, je jen normální a dá se řešit. 

Přeji vše dobré,

Markéta

Vaše bylinkářka