Předporodní napářka

Ženy

155 

Popis

Bylinná napářka na uvolnění porodních cest před porodem. 

Složení: Mateřidouška, Levandule, Malinové listí, Měsíček

Skladování: Uchovávejte v suchu.

Návod na užívání: 2 litrech vody uvaříte cca. 30 g bylin, které necháte chladnout pod pokličkou, aby vám neutekly účinné látky bylin do vzduchu. Poté přemístíte hrnec na místo, kde budete chtít napářku provést, a sednete si nad něj bez spodního prádla. Pára vás nesmí pálit, pokud bude horká, zaklopte hrnec pokličkou a chvilku vyčkejte. Celá procedura trvá zhruba půl hodiny. Můžete si při ní zapálit svíčky, pustit příjemnou hudbu a užít si ji jako lázeňskou proceduru.

Užívat až po ukončeném 38 týdnu těhotenství. Doporučuji dvakrát až třikrát týdně po dobu alespoň třiceti minut. Ženy, kterým se tato technika zalíbí, si ji mohou dopřát dle libosti třeba každý den.

Kontraindikace: křečové žíly v oblasti vulvy nebo již rozběhnutý kvasinkový zánět.

Po porodu doporučuji užívat bylinnou směs Po porodu, která podporuje hojení a správné zavinutí dělohy.

Hmotnost: 100 g

 

Napářka může být dalším způsobem, jak se lze připravit na porod, a to navíc velice příjemným. Vedle evergreenů, jako je pití odvaru maliníku, využití lněného semínka nebo masáže hráze, můžete právě i bylinnou napářkou snížit riziko poranění hráze. Z bylinek volím právě maliník, pak mateřídoušku,  levanduli a měsíček, které jsou na předporodní napářku velice vhodné. Teplá pára působí na elasticitu a poddajnost měkkých porodních cest a tkání, a tím snižuje riziko poranění hráze, pochvy a svalů pánevního dna. Bylinná napářka konkrétně umožňuje vědomé uvolňování pánevního dna díky sálajícímu teplu páry, které proniká na oblast vulvy a hlouběji. Tím, že způsobuje prokrvení a větší citlivost celé oblasti malé pánve, usnadňuje zvědomování svalů pánevního dna, které má ke konci těhotenství vliv na plynulost porodu a je doporučováno zdravotníky.

Ženská bylinná napářka se tak může stát ke konci těhotenství velmi krásným rituálem, při němž se žena a dítě napojují na sebe a ladí se společně na porod. Stačí jen vychytat teplotu páry tak, aby vám byla příjemná – to je totiž velice individuální záležitost. Pak je napářka přínosná nejenom pro tělo, ale také pro křehkou ženskou, potažmo mateřskou duši.