Záněty močových cest

Záněty močových cest se projevují potížemi s močením, jako je pálení, řezání, ale i časté nucení na moč. Intenzita potíží může být různá, avšak ze své zkušenosti mohu potvrdit, že pokud jsou potíže mírné a nutí nás to „jen“ často chodit „na malou“, avšak nepociťujeme pálení či bolest při močení, je ještě velká šance, že potíže podchytíme včas, zánět se nerozjede v plné své síle a my se můžeme zbavit obtíží během pár dnů.

Až již jsou však potíže mírné či akutní, důležité je v tomto období pít urologické čaje, které mají močopudné účinky a dezinfekční účinky. Oproti jiným bylinným čajům, bývají dávky v urologii vyšší. Celkové množství tekutin se pak pohybuje od 1 až 3 litrů denně. Ideálními bylinami pro tyto potíže jsou tedy byliny antibiotické, ke kterým se řadí Celík zlatobýl, Medvědice lékařská, Lichořeřišnice větší, Šalvěj lékařská, Heřmánek či Vřesový květ. Pokud jde o lichořeřišnice, zde volíme spíše tinkturu, protože jedině tak získáme z byliny co nejvíce účinných látek. K bylinám s močopudnými účinky se řadí Přeslička rolní, Březový list, Kopřiva, Tužebník.

Kromě zvýšeného pitného režimu je vhodné při potížích s močovými cestami zůstat v teple, mít klidový režim, z jídelníčku vyřadit potraviny kyselého charakteru, např. zelí, ovoce, ocet a okurky, málo cukrovat, nepít alkohol ani studené pivo. Na noc dávat teplé obklady na močový měchýř.

Pokud však potíže přetrvávají či se zhoršují je nutné navštívit lékaře a potíže si doléčit, jelikož mohou přejít do chronické podoby.

Na závěr podávám tip na velmi jednoduchou a přesto účinnou bylinnou směs na záněty močových cest:

  • stejný díl listů medvědice lékařské, šalvěje lékařské a nati přesličky.
  • 3 polévkové lžíce zavařit 1 litrem vroucí vody, 20 min. louhovat a během dne vypít.

Účinek směsi zvýšíte podávám tinktury z lichořeřišnice.

Přeji Vám do nového roku vše dobré, hlavně zdraví, trochu štěstí, lásky a co víc…víc už nic:-)

Vaše bylinkářka