Osvědčení bojovníci s cukrovkou

Cukrovka je v podstatě typickou nemocí látkové výměny, kde je sice udávána jako příčina nemoc slinivky, ale pravou příčinou jsou dle Ing. Jiřího Janči, moravského bylináře, játra. Proto do výběru bylin na snížení vysoké hladiny cukru v krvi budou zařazeny i byliny s obsahem hořčin, které podporující funkci jater.

Cukrovku dělíme na 2 typy:

Při cukrovce 1. typu není naše slinivka břišní schopna produkovat inzulin a musíme ho pravidelně dodávat spolu s dodržováním diabetické diety, kterou určí lékař. Tímto typem cukrovky trpí především děti a mladší lidé, ale může se projevit i po čtyřicítce. Pacienti jsou celoživotně závislí na podávání inzulinu. Bylinkami se léčit nedá.

Při cukrovce 2. typu není primární porucha pouze v tvorbě inzulinu, ale jde o sníženou citlivost k tomuto hormonu, a tím nedochází k aktivaci přenášečů, která je nutná pro vstřebávání glukózy z krve do buněk. Glukóza se pak v krevním oběhu hromadí a poškozuje stěny cév. Tímto typem cukrovky trpí téměř 90 % starších pacientů. Tento typ cukrovky se sice vyléčit také nedá, avšak zde může fytoterapie (léčba bylinami) sehrát významnou až rozhodující roli v kvalitě života daného jedince. 

Mezi osvědčené a základní byliny patří:

  • Fazolové lusky (bez semen) – známá bylina na snížení cukru v krvi, pro diabetiky nepostradatelná.
  • Jestřabina lékařská – patří mezi nejvhodnější byliny pro diabetiky, může se pěstovat i na zahradě. Pije se buď samotná, nebo ve směsi s jinými bylinkami
  • Borůvkové listy – sbírají se před květem, kdy mají nejvíce účinných látek.
  • Kopřiva – umí vyvolat velký pokles cukru v krvi, pro vysoký obsah železa je vhodná i pro chudokrevné. Kromě toho obsahuje důležitý hořčík, vápník, mangan a celou řadu vitamínů.
  • Pampeliška lékařská – velice významná bylina pro diabetiky, která upravuje celý metabolismus, „startuje“ činnost jater, slinivky, sleziny, čistí střeva a obsahuje tzv. inulín, který podporuje správné hospodaření s cukrem v těle.

Všechny uvedené byliny najdete v bylinné směsi „Cukr na hraně“. Jde o velmi účinnou bylinnou směs.

Pokud je cukrovka v počátečním stadiu, můžeme dietou a bylinkami její průběh zpomalit. Zároveň by měl kdokoliv s cukrovkou denně užívat alespoň 10 mg vitaminu B6 a 500 mg hořčíku. Nové zahraniční výzkumy prokázaly, že jejich nedostatek při cukrovce zhoršuje činnost slinivky břišní.

Vitamín B6 – listová zeleniny, pivovarské droždí aj

Hořčík – luštěniny, sója, ořechy, celozrnné výrobky, pšeničné klíčky, mrkev, cibule..aj.

Chrom – celozrnné výrobky, zelenina, droždí, sýry, maso. Chrom nám zajišťuje optimální hladinu cukru v krvi a jeho nedostatek vede ke sklonu k cukrovce.

Přeji Vám pevné zdraví a cukr v normě:-)

Vaše bylinkářka

 

 

Použité zdroje:

Ida Rystonová, Byliny na zažívací potíže.

Jiří Janča, Josef A. Zentrich, Herbář léčivých rostlin